Att blogga anonymt - det här ska du tänka på

Att blogga anonymt  - det här ska du tänka på

Det kan finnas många olika anledningar till varför någon vill blogga anonymt. Kanske vill du ha en blogg där du kan skriva fritt eller en plattform där du kan lyfta tabubelagda ämnen. Oavsett vad din anledning är så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på när du bloggar anonymt. Här nedan följer lite tips.

Det första du bör göra innan du startar din anonyma blogg är att fundera på vad syftet med din framtida blogg är. Som med allt annat finns det både fördelar och nackdelar med att blogga anonymt, överväg ditt beslut noga. Tänk på att inte dela med dig av information som kan skada dig eller någon annan. Som anonym skribent kan det vara lätt att lockas till uttalanden som du annars inte hade stått för.

När du bestämt dig för att starta en anonym blogg bör du registrera en ny epostadress hos exempelvis Hotmail, Gmail eller Yahoo. Tänkt på att inte uppge ditt riktiga namn eller telefonnummer. Undvik också att använda din egna IP-adress. Skapa inte din mail eller din blogg från en plats som går att koppla till din identitet, exempelvis hemma eller på ditt jobb. Använd istället ett internet och en dator som används av många andra. Detsamma gäller när du arbetar med bloggens innehåll eller om du eventuellt kommenterar andras bloggar och länkar till din egen blogg. Om du alltid vill surfa anonymt är ett alternativ att använda en anonymiserad webbläsare, exempelvis TOR Browser.

När du skapat en ny epostadress är det dags att registrera ditt bloggkonto. Välj ett bloggnamn som är kopplat till ditt innehåll, men inte till dig själv. Tänk på att inte använda en pseudonym som du använt någon annanstans. Vidare kan det vara värt att reflektera över ditt sätt att skriva eller uttrycka dig på. Minimera risken att någon närstående identifierar dig genom att ändra ditt skriftspråk något.

Utöver detta måste du självklart också tänka på att aldrig avslöja något personligt om dig själv. Skriv exempelvis inte vilken stad du bor i, vad du jobbar med eller hur gammal du är. Undvik även att publicera personliga bilder. Allt som går att koppla till dig riskerar att avslöja din identitet.

Slutligen, att blogga anonymt är inte alltid helt lätt. Det kräver noggrannhet, disciplin och tålamod. Lycka till!